Stravatsen

Thijs Zonneveld schreef er al een prachtcolumn over. Het fenomeen Strava. Een site waar je met je GPS data kunt zien waar je in het virtuele klassement van een beklimming, afdaling, stuk dijk of straat in Amsterdam staat. Op het vlakke allemaal buitengewoon relatief, met wind, in groepen rijden en het al dan niet negeren van stoplichten als verstorende factoren. In de bergen een stuk puurder. Als je de snelste bent op een beklimming, word je dan ook virtueel gekroond tot King of the Mountain (KOM).

Dat alles heeft tot gevolg dat je geen helling meer rustig opfietst, routes omlegt om toch die uitdaging aan te gaan en dat je een hele rit afstemt op die ene beklimming. Althans, ik bespeur bij mezelf onmiskenbare neigingen in die 3 richtingen.

Strava dagje

Vandaag een onvervalst Strava dagje. Met als doel de KOM op 2 hellingen. De 1e was ik gisteren bij een dagje uitrijden tegengekomen. Tenminste, dat uitrijden was mijn doel. De laatste beklimming van een rit van ruim 50km bleek een bospad dat 5 kilometer lang trakteerde op stroken van 10 tot 20%. Daar is geen uitrijden aan.

Evengoed had ik daar bij dat ritje de snelste tijd van wel 2 (!)  fietsers die ‘m ooit met een GPS waren opgereden en dat in Strava hadden gezet. Big deal. Not. Maar in mijn hoofd zette zich het voornemen vast om daar nog eens wat harder tegen aan te gaan.

Dus deze berg in een route opgenomen, heel tactisch een beetje aan het begin. De eerste stroken gaan goed. Ik ga een stuk sneller dan gisteren! De berg lijkt zelfs minder steil, hoewel erosie doorgaans niet overnacht zo toeslaat. Het geeft me moed. Dan de eerste echt steile strook van rond de 15%. Kom ik goed door.

Dan heel even bijkomen. Een bocht om en daar lacht me sardonisch en genadeloos een strook asfalt toe die iedere wet van de zwaartekracht tart. Zo steil dat alle moed vanzelf van de berg in je schoenen rolt. Richting 20% en vooral honderden meters zichtbaar lang. Terwijl je er niet fris aan begint gezien voorgaande kilometers. Goed, staan op de pedalen en gaan.

Waarom?

Waarom doe ik dit in godsnaam? Waarom niet een minder steile uitdaging uitgezocht? Zwarte gedachten dwarrelen door mijn bonkende hoofd. Dan toch een vermoeden van iets minder steil. Even bijkomen voor de volgende helse strook. Ploeterend kom ik boven. Een goede tweeënhalve minuut sneller dan gisteren. Er worden Tour de Frances op minder beslist. Doel gehaald.

Na wat tussenwerk de volgende uitdaging. Geen moeilijke berg, maar wel een waar de KOM een minuut sneller staat dan de tijd die ik daar eerder van de week heb gereden. Op een klim van 10 minuten moet ik er een minuut afdoen, 10% sneller dus. Ik was eerder niet volle bak gegaan, maar had wel behoorlijk tempo gereden, dus absoluut nog een uitdaging. Temeer omdat de benen na 3 dagen in het Zwarte Woud niet superfris meer zijn.

In de vals platte aanloop, die bij de tijdsopname hoort, al onder in de beugel. Rammen. Dan de klim. Een loper van rond de 5-6%. Ik pak een relatief zwaar verzet maar probeer dat wel op minimaal 80 omwentelingen per minuut te houden. Ik rijd zo’n 20 km/u. Bergop best stoer! Doen de jongens in de Tour ook. Maar dan op de 2x zo steile Alpe d’Huez……

KOM

Terwijl ik in volle inspanning zit allerlei loos gereken in mijn hoofd. Ik rij nu 20 km/u, eerder deze week was dat zo’n 16-18 km/u, dus die 10% sneller moet er dan inzitten! Rammen, rammen, rammen. Binnenstebuiten gekeerd kom ik boven. Kan niet wachten tot ik thuis de data kan zien. En ja hoor, gelukt! KOM, met een halve minuut voorsprong!

Verschrikkelijk relatief natuurlijk. Het is gewoon wachten tot ik de mededeling van Strava krijg ‘Uh, oh, somebody just stole your KOM’. Er is altijd iemand beter en in mijn geval zijn dat hele volkstammen fietsers. Op de beroemde bergen, waar ook Laurens ten Dam zijn data met ons deelt, ben ik tevreden als ik bij de beste 30% sta. Maar nu toch voor even KOM.

En vandaag op een helling waar ik rustig aan deed 2e geworden op kleine afstand van de huidig KOM houder. Die gaat er morgen dus aan! Weer een route omleggen…………

(en ook die missie is geslaagd…… voor zolang het duurt)

Één reactie to “Stravatsen

  • Frank Knopers
    9 jaargeleden

    Leuk artikel, hier ook een Strava verslaafde. Heeft het wielrennen en mountainbiken naar een nieuw niveau getild in competitief en sociaal opzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *