Alpe du Celsius

foto Menno van WindenHet was zwaar. Loodzwaar. Maar ik heb de 8 beklimmingen van de Alpe d’Huez op 1 dag weer weten vol te maken!

De grootste tegenstander dit jaar was niet de berg. Dat is sowieso geen tegenstander, eerder een bijzondere vriendin. Die alhoewel vertrouwd, toch iedere keer weer een nieuw gezicht laat zien. En die je onvermoede kanten van jezelf doet ontdekken.

De grootste tegenstander was ook niet ikzelf. Even is in beklimming 7 de gedachte aan opgeven door mijn hoofd gegaan. Maar die gedachte was ook snel weer verdwenen. De ratio was er wel, maar dan als raadgever. De emotie was er ook, en grotendeels als oppepper.

De grootste tegenstander was de zon. Vanaf beklimming 4 verwarmde die niet gehinderd door enig wolkje onbarmhartig de flanken van de Alpe. En veranderde mij in een soort gebraden haantje. Dat wil zeggen, ik heb voldoende gesmeerd en voldoende gedronken, maar door de warmte ging mijn fysieke systeem enigszins op tilt. Zoals van velen overigens. Dan valt het niet mee om zo’n inspanning te leveren.

Maag

Liefde gaat door de maag, zeggen ze. Welnu, op 4 juni 2009 ging het lijden door de maag. Je moet je voorstellen dat je om uitdroging te voorkomen bij een temperatuur van 25 graden in de bergen minimaal 2 liter vocht per beklimming moet wegwerken. Reken daarbij al het eten dat je moet nuttigen, en dan komt een moment waarop je maag zegt: ‘bekijk jij het even’.

groepsfotoDe daarmee gepaarde misselijkheid maakte het niet makkelijk om 8800 hoogtemeters in een dag te maken. Maar het is gelukt!

Inspiratie

Het is gelukt, want het was weer een bijzonder inspiratievolle dag! Dat begon al de avond ervoor. Bij de laatste deelnemersbriefing speelde op een gegeven moment Jochem, rockster in de dop, het nummer Hallelujah van Leonard Cohen. Met een overleden dierbare in zijn gedachten vertolkte hij het nummer vanuit zijn tenen. Kippenvel!

De dag zelf was inspiratievol door al het publiek in de bochten, bij de finish, bij de start. Mensen die maar bleven juichen en aanmoedigen. Dat verlicht het afzien meer dan aanzienlijk. Zo ook de enorme saamhorigheid onder de talloze renners die gedurende de dag op de flanken van de Alpe hun eigen strijd leverden.

En dan al de berichten van mensen die vanuit Nederland en elders aan me dachten. De vele SMSjes die ik mocht ontvangen bezorgden me meer dan eens vochtige ogen achter een cool ogende fietsbril.

Mijn Alpe in cijfers

foto Menno van Winden8800 hoogtemeters
195 kilometer
5:50u met een hartslag boven de 145
Gemiddelde hartslag 131
Minimaal 16 liter vocht gedronken
10117 kilocalorieën verbrand
168 bochten omhoog
168 bochten omlaag
Van ’s ochtends 5:00u tot ’s avonds 21:04u
12:35u gefietst
14,5 km/h gemiddeld
71,5 km/h maximaal
Minimumtemperatuur: 10 graden Celsius
Maximumtemperatuur: 25 graden Celsius
Klimtijden:
1     01:11:59
2     01:10:34
3     01:11:41
4     01:16:58
5     01:17:34
6     01:20:54
7     01:35:27
8     01:20:11
In mijn leven de Alpe d’Huez nu 29 keer opgefietst, waarvan 23 keer voor Alpe d’HuZes.

Verhalen

Maar het gaat natuurlijk vooral om de verhalen achter de cijfers. Die volgen spoedig!

Voor nu alvast grote dank voor alle bemoedigende woorden, inspirerende gedachten, kosmische aanmoedigingen en natuurlijk vooral ook de sponsorbijdragen die ik mocht ontvangen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *