Nomade

 Wielrenners worden ook wel slaven van de weg genoemd. In een tijdperk van verantwoordelijkheid voor de eigen keuzen, en een grotere vrijheid om die keuzen te maken, spreekt mij dat niet meer zo aan. Wel is fietsen een soort van nomadenbestaan. Met de auto ergens naar toe. Fiets uit de kofferbak, ter plekke omkleden, koersen en met het hele bezwete zwikkie weer terug.

Dat kenmerkt ook een beetje mijn bestaan in de aanloop naar Alpe d’HuZes 2009. Natuurlijk maak ik veel trainingskilometers in de overbekende en altijd winderige polders rond Amsterdam. Rondje Ronde Hoep, Haarlemmermeer, Schermer of Waterland. Ik heb ze allemaal weer gezien. Maar ik maak misschien nog wel net zo veel kilometers in onbekende uithoeken van de Ardennen en verder.

Redenen

Dat heeft 2 redenen. Natuurlijk is het buitengewoon handig om veel beklimmingen op te zoeken, aangezien op 4 juni aanstaande geen meter vlak loopt. En rond Amsterdam zijn de bergen wat afgevlakt. En mijn Lieke is naar Santiago da Compostela aan het lopen (we houden allebei van bizarre doelen) dus ik combineer het trainen in heuvelachtig gebied graag met haar even opzoeken.

Mistige Champagne

Zo vond ik mezelf op de ochtend van 2e Paasdag terug in de Champagnestreek, in een ruraal gebied onder Troyes. Een frisse, mistige ochtend, met een vermoeden van zon achter de wolken. Zo buffelend op de heuvels tussen de wijnranken.

En de dagen ervoor in Luxemburg. Langs de plaatsjes die ik als scholier met een jaarlijkse wandelreis van mijn middelbare school aandeed. Nu koersend op mijn racefiets.

Verder

Op haar meest recente, prachtige album ‘Nomade’ zingt Nynke Laverman het nummer ‘Lit my rinne‘:

brek my op
pak my yn
ik moat fierder
brek my op
pak my yn
ik moat fierder

Dat gevoel kenmerkt mijn aanloop naar de Alpe d’HuZes 2009. Volgende week richting Limoges (daar is Lieke dan) en dan weer langs de Vogezen. Een nomadenbestaan. Of toch niet echt. Een nomade heeft niet direct een doel, en 8800 hoogtemeters op 4 juni, voor een nog hoger doel, kun je bepaald niet doelloos noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *